Rekordböter mot lastbilstillverkare för kartellverksamhet

EU-kommissionen bötfällde i juli några av Europas största lastbilstillverkare för kartellsamarbete (AT.39824). Bötessumman var på rekordnivå: drygt 2,93 miljarder euro.

Bland svarandebolagen märks Volvo/Renault, Diamler och DAF. MAN var också med i kartellen men fick immunitet från böter då företaget var först att avslöja kartellen. Kommissionen menade att företagen under 14 år samarbetat kring prissättning, förseningar gällande introduktioner av ny utsläppsteknologi samt även övervältrat kostnaderna för det sistnämnda på sina kunder. Även Scania är misstänkt deltagare i kartellen, men anser sig vara oskyldigt och har därför vägrat medverka i den förlikning som Volvo, Diamler och de övriga ingick i och med beslutet i juli (om ett företag går med på förlikning sätts böterna ned med 10 procent). Utredningen mot Scania fortsätter därmed.

Det ryktas redan att kunder till kartellen kommer att stämma deltagarna på privata skadeståndsbelopp, som lär uppgå till gigantiska summor.  

***

Denna artikel har publicerats i Cederquists nyhetsbrev Competition & Procurement Quarterly. Vill du också ha senaste nytt inom konkurrensrätt och offentlig upphandling? Anmäl dig här till vårt nyhetsbrev.

Kontakt