Langa - En annan del av Kapstaden 28 okt – 1 nov 2013

Läs om Carl Bokwalls resa till kåkstaden Langa utanför Kapstaden och till Project Playgrounds center för barn och ungdomar där. Cederquist är legal rådgivare till Project Playground och stödjer verksamheten bland annat genom att all juridisk rådgivning är pro bono.

Dag 1


Efter ca 20 timmars resa landar vi på Cape Town International och far direkt till Langa, den äldsta av kåkstäderna runt Kapstaden och Project Playgrounds center. Syftet med resan är att lära känna Langa och Project Playgrounds verksamhet där. Vi har ett intensivt schema och en omtumlande upplevelse framför oss.

Vi som åkt ner till Sydafrika är en brokig skara som bestämt oss för att vi och våra företag ska stödja Project Playground och deras arbete i Langa. Det är Elisabeth Whitefield (en av grundarna av Gustav Whitefields stiftelse till minne av Elisabeths son som dog 4 år gammal pga. att han föddes med Pontine Tegmental Cap Dysplasia), Johan Andersson, VD Mellby Gård, Agneta Sjödin, Erik Åhsberg, revisor pro bono för PPG, soulmusikern Stephen Simmonds, Peter Hesslin, VD DHL Freight Sweden och så jag från Cederquist. Med oss på plats är också Sofia Hellqvist, en av PPGs två grundare, och Hanna Malmberg som är projektledare på PPGs svenska kontor som idag har tre anställda.

Vi tas emot av Frida Vesterberg, den andra grundaren av PPG och som bor i Kapstaden, samt Mapanya, PPGs Manager och f.d. "Nogidela" (the commander of all soldiers) i "26", en av Kapstadens mer ökända gangsterligor, men som sedan några år vigt sitt liv åt kåkstädernas barn och ungdomar.


Mapanya

Vi åker direkt ut på Langas gator och gränder och till det tomma fält som PPG hoppas få bygga ett andra center på. Över 300 barn och ungdomar deltar i PPGs fritidsaktiviteter och det behövs ett andra center för att kunna ta emot fler kids som inte har omsorg eller meningsfull sysselsättning efter skolan/dagis. Langas och de andra kåkstädernas gathörn är grogrund för gangsterism på alla nivåer och som Mapanya säger: "An idle mind is the Devil's playground". Alla tillstånd är sökta för bygget men ärendet står still. När jag frågar vad som är problemet är svaret - T.I.A. - This-Is-Africa, ett vanligt svar på sådana frågor.

Därefter åker vi vidare genom Langa och bl.a. till Temperals, en del av Langa som tillfälligt skulle hysa de familjer vars hem brann ner i en stor brand i Langa för 9 år sedan. Temperals containerliknande hus verkar dock ha blivit en permanent stadsdel i Langa...

 

Klockan är ca 16.00 en måndag men med en arbetslöshet på nästan 60 % (ca 80 % bland ungdomar) är det ständigt folk i rörelse i gathörnen.


Här uppvaktas Agneta, Sofia och min dotter Lisen framför ett stånd med
grillade kycklingfötter.     


Frida

Ja, det är ett gäng fårskallar som ligger där och jag återkommer till varför de gör det och vad en Smiley är för något.

Väl tillbaka på PPG kliver man in i en ren och ordnad tillvaro. Vi samlas i the Big Hall för introductions à la Afrika vilket innebär mycket sång och framförallt trummande!

På bara tre år är PPG idag en organisation som sysselsätter ca 25 anställda i Langa. Här är några av de eldsjälar som jag träffade.


Mbulelo (kallad Tambo), Music and Dance Coach


Malunga, fotbollstränare      


Raymond, fotbollstränare         


Lawrence, BMX-extreme Coach   


Nicky, Below 8 Coach (fritidspedagog för de minsta barnen)

    
Lulama, Below 8 Coach               Phumza, Drama Coach               

  
Portia, Program Manager Play on Wheels

              
Ntombizodwa "Sporty" Ngwevela, Kock                  


Hazeli, Curator/Community Relation Manager


Xoliswa, Administrative Manager


Manini, Kock Play on Wheels 


Ntombikhaya, Care Giver PoW

Dag 2

Vi samlas kl. 9.00 för att köra runt och hämta upp de barn och ungdomar som deltar i PPGs verksamhet för funktionshindrade - Play on Wheels. Samtidigt som det för en själv är en lite hjärtskärande runda går det inte att ta miste på den glädje som upphämtningen till Play on Wheels innebär för barnen och ungdomarna.

Babsi som är 23 år, har Downs syndrom och kunde inte gå förrän hon började i Play on Wheels och dessförinnan knappt varit utomhus eller umgåtts med andra människor. Eller lilla Asaqama 4 år som föddes med hiv och fetal alcohol syndrome och som lärde sig krypa först när hon kom till PPG i början av året. Det är alltför många barn som föds med alkoholrelaterade skador pga. utbredd alkoholismen i kåkstäderna.

 
Främre sätet: Ntombi, vårdgivare på PPG och mamma till Yolanda vid fönstret och Lusindiso. I bakre sätet sitter Babsi, Hanna och Elisabeth   


Sofia, Asanda och Hanna

Funktionshinder är starkt stigmatiserande och många tror att Downs syndrom eller CP-skador beror på förhäxning. Barn med dessa diagnoser och andra handikapp göms ofta undan och får ingen av den träning och stimulans de så väl behöver. Under förmiddagen hjälper vi till med aktiviteterna: gå- och rörelseträning, bollspel, bakning och skapande. Jag gå- och motoriktränar och bakar muffins med Babsi.Babsi


Asaqama och Peter

Efter lunch får vi följa de olika fritidsklasserna. Jag får äran att hänga med Lawrence och hans BMX-trickcyklare, ett gäng ca 15-åriga killar med rätt trasiga bakgrunder. Nu har de passionen för BMX gemensamt. Det blir 2 timmars susande och hoppande genom hela Langa. I början är Lawrence med men sen är det bara jag och killarna. Med ca 10 mord i månaden bara i Langa känns det inte helt safe i början men den känslan förbyts snart i den totala upplevelsen att få fara runt med dessa killar ensam i Langa.

Mycket skydd och för liten cykel…


Lawrence in action


Killarna värmer upp


PPG Team BMX


Killarnas present till mig när jag reste hem. Den pryder nu kontoret!

Dag 3

Vi börjar med en vandring till fots genom Langa. Vi besöker konstnärscenter, affärer, skolor och vårdhem. Våra guider är Mbulelo (Tambo), Malunga och Nicky. De växte upp i Langa och de berättar utan omsvep både om det goda och om det onda med livet i Langa. De är stolta över sin hembygd och talar med värme om sammanhållningen. Lika uppgivna är de med sina politiker som de anser bara fyller sina egna fickor. Korruptionen är utbredd och ANC uppfattas av många som en del av problemet snarare än lösningen. Att rösta på något annat parti än ANC är dock otänkbart varför folk slutar rösta helt enkelt.

  
Att döma av tejpränderna mellan böteslapparna är det inte första gången
denna bil får parkeringsböter.


Table Mountains baksida. Polisen brukar parkera utanför PPGs grindar när de ska äta lunch.


The Natti Jazz Café i området "Harlem" var centrum för den utbredda jazzkulturen som förr var utbredd i Langa.

Containerbutiker är en vanlig syn i Langa. Det är ett förhållandevis billigt och säkert sätt att öppna butik.

När vi vandrar runt slås jag av Coca-Colas mycket starka närvaro, inte så mycket i butikerna för där konkurrerar den lokala läsken Jive, men på alla skyltar.

Den omfattande kommersiella sponsringen av verksamhet som är eller borde vara offentligt driven är ett tydligt tecken på myndigheternas frånvaro i Langa.

Cheshire är ett hem för handikappade vuxna och numera starkt beroende av välgörenhet och att upplåta sin skylt till företag.

Ja, högst uppe skymtas skolans namn …

   


Coca-Cola Is It!

 
Stephen markerar den ännu osponsrade polisskylten.

Malunga tar oss så småningom in i en gränd där det sitter tre kvinnor bland allsköns bråte, en skarp lukt av kolrök hänger i luften – det vankas Smiley.

Först sveds ull och hud av från fårskallarnamed ett hett järn…


Sen klyvs fårskallarna och kokas i en tunna..


Eh Voilá, Smiley Prêt-à-manger!

Smiley anses en delikatess och Malunga och Nicky insisterade att vi skulle smaka. When in Rome….

Malunga vill gärna visa var han bor så vi svänger av från gatorna över ett fält och in bland de tätt tätt stående skjulen.


På väg in bland skjulen till Malungas "shack".

   

När vi kommer till en öppning bland skjulen tar det inte många sekunder förrän platsen är full av barn som undrar vilka vi är och vill posa för fotografering.

Malunga är 24 år gammal och stolt över att ha ett eget shack och slippa trängas med släkt och familj. Malungas familj bor dock runt det lilla grustorget.

På eftermiddagen deltar vi i ett möte med Great Corner. I Langa hänger ungdomarna i gatornas och grändernas många hörn. I gathörnen gror våld och annan brottslighet ur tristess och brist på meningsfull sysselsättning. Great Corner är en PPG-satsning som handlar om att göra de där hörnen till "great corners" genom att få ungdomarna i Langa att istället aktivera sig på ett meningsfullt sätt Killarna och tjejerna i Great Corner förbereder sig för att i större skala få med sig fler av ungdomarna i Langa. I år har PPG inlett ett samarbete med Fryshuset och Lugna gatan och veckan efter vi var i Langa besökte representanter från Lugna gatan PPG och Langa för att dela med sig av sina erfarenheter.


Agneta, Erik, Peter, Johan, Stephen, Elisabeth och jag med Great Corners medlemmar

Efter mötet i Great Corner deltar vi i en klass i ett PPG-program som heter Work Shadow. Margi som tidigare arbetade på DHL, bland annat tillsammans med Peter, leder Work Shadow som går ut på att förbereda ungdomarna inför på att söka jobb och högre utbildning. De jobbar med sin CV, hur det går till på en anställningsintervju och hur man lyckas i en presentation av sig själv. Genom DHL får ungdomarna jobba som traineer på DHL i Kapstaden

På dagens program stod redovisning av vilka mål killarna och tjejerna har på 5, 10 och 20 års sikt och hur de ska jobba för att nå sina mål. De är alla nervösa eftersom gästerna från Sverige sitter i publiken men en och en tar de mod till sig och berättar om sina mål i livet.


Här är det "Spray" som berättar om att han vill jobba inom hotell- och restaurangbranschen och som sitt yttersta mål har att bli en av Sydafrikas bästa kockar. Spray får utstå en hel del gliringar för detta i Langa eftersom det bara är kvinnor som lagar mat.

Dag 4

På torsdagen den 31 oktober firas PPG:s treårsdag. Big Hall har gjorts om till festlokal eftersom vädret varit ovanligt nyckfullt, även med Kapstadens mått mätt där en dag kan innehålla fyra årstider.


Familjen


Below 8-gruppen uppträder. Tavlan till vänster består av barnens handavtryck och auktionerades i slutet av kvällen ut för 34 000 rand. Den och annan budgivning inbringade över 100 000 rand som har bildat grundplåten till ett nytt utbildningsstipendium för ungdomarna i Great Corner och Work Shadow.

Det är otroligt vad Frida och Sofia har åstadkommit på bara tre år. De har skapat ca 25 arbetstillfällen i Langa och har redan gjort skillnad i många fler människors liv. Genom att knyta till sig personer som i sin tur får verksamheten att växa och utvecklas genom sitt engagemang, bygger de tillsammans upp barnens självkänsla för att ge nästa generation förutsättningarna att jämna ut de stora sociala och ekonomiska klyftorna i Sydafrika.

Dag 5

Det är dags att åka hem men först samlas vi på PPG för genomgång och avslutning. Vi intervjuas även av en journalist om vad vi tar med oss från besöket i Langa.

Efter nästan en vecka i Langa har jag fått en ordentlig närbild av livet i kåkstäderna och den knivskarpa kontrasten mot den fina delen av Kapstaden på Taffelbergets framsida, men också av ett underbart land och de stolta och gästfria människorna här. Langa och Sydafrika har onekligen en utmaning framför sig, men med människor som Mapanya, Frida, Sofia, Lina, Hanna, Ntombi, Martina, Nicky, Margi, Lawrence, Portia, Malunga och alla andra som jobbar på Project Playground, finns det starkt hopp om framtiden!

 

/Carl Bokwall, Cederquist