Artiklar

Artikel

”Open Banking och GDPR – hur hänger de ihop?”

2019-08-14 Så du har koll på EU:s nya betaltjänstdirektiv, PSD2? Fantastiskt! Men du glömmer väl inte bort GDPR? Här förklarar IT-rättsspecialisten Henrik Lindstrand från advokatfirman Cederquist vad som gäller.
Artikel

”Open banking närmar sig – vad ska vi tänka på?”

2019-06-03 Den 14 september ritas spelplanen om för banker och andra leverantörer av finansiella tjänster. Här reder juristerna Sebastian Sundberg och Joel Aneheim från Cederquists grupp för finansiell reglering ut begreppen och lyfter fram vad som är viktigt att tänka på när open banking går live efter sommaren.
Artikel

"Vi måste säga upp personal – vad ska vi tänka på?"

2019-04-29 Förändringar i organisationsstrukturen eller kostnadsbesparingar – båda kan leda till uppsägningar av er personal. Här går advokat Jonas Lindskog och juristen Malin Dunér från Cederquist igenom vad som är viktigt att tänka på så att ni gör rätt från början.
Artikel

Skriva konsultavtal – vad bör vi tänka på?

2019-02-18 Missade deadlines? Upphovsrätt? Tystnadsplikt? Gör rätt från början när ert företag skriver konsultavtal. Här går juristerna Malin Dunér och Jonas Lindskog från Cederquist igenom vad som bör regleras i avtalet.
Artikel

Term of the Day: Brexit

2019-01-17 På tisdagskvällen röstade det brittiska parlamentet för att inte godkänna det Brexit-avtal som Storbritannien förhandlat fram med EU. Det innebär att risken för en så kallad hård Brexit har ökat markant. En hård Brexit innebär att den fortsatta relationen mellan Storbritannien och EU efter Storbritanniens utträde ur EU den 29 mars, inte kommer att regleras genom avtal. Storbritannien kommer därmed att betraktas som ett tredje land i förhållande till EU och vice versa, vilket ur ett finansregulatoriskt perspektiv aktualiserar ett antal frågor och utmaningar.
Artikel

Här är de stora skillnaderna mellan varumärkesskydd och domännamn

2018-12-11 Vi har gjort en domännamnsregistrering, men plötsligt har någon registrerat ett varumärke med samma namn. Får man verkligen göra så? I månadens fråga går Cederquists IT/IP-rättsspecialister Johanna Meletis och Sara Andersson igenom hur skydden för varumärken och domäner skiljer sig åt.
Artikel

Kontinuerliga diskussioner förändrade Bolagsverkets syn på e-signaturer

2018-12-04 När den amerikanska e-signaturlösningen DocuSign bröt mark i Sverige under 2016, var det flera aktörer som hyllade den. Men, när Bolagsverket våren 2016 meddelade att man inte godkände DocuSigns e-signatur som legitim signering, spreds en besvikelse bland entusiastiska användare på marknaden, däribland Cederquist. Nu har Bolagsverket ändrat uppfattning. Johannes Färje och Isak Åberg, från advokatfirman Cederquist, berättar om hur det kom sig att Bolagsverket ändrade uppfattning och vad beslutet betyder för digitala signaturer i framtiden.