I en osäker omvärld där regleringar inom olika branscher ständigt utökas, har regulatoriska frågor hamnat högre på agendan vid M&A-transaktioner. Det medför högre krav på M&A-rådgivarna, som idag behöver vara väl införstådda med både aktuella och kommande regelverk som kan påverka målbolag och transaktioner.
Från att främst ha handlat om konkurrensgodkännande har regulatoriska frågor idag blivit centrala i M&A-transaktioner. Det handlar bland annat om en mer restriktiv tillämpning av konkurrensregler, ökade skyddsmekanismer i form av regleringar som syftar till att värna nationella intressen och branschspecifika regelverk som påverkar hur transaktioner kan genomföras eller finansieras.
– I internationella sammanhang hör vi ofta att de regulatoriska aspekterna vid genomförandet av M&A-transaktioner blir mer avgörande och styr processerna på ett helt annat sätt idag än för bara några år sedan. Det ställer naturligtvis högre krav på oss som juridisk rådgivare, säger Pontus Röckert, M&A-partner på Advokatfirman Cederquist.
I Sverige har det nyligen införda FDI-regelverket påverkat M&A-transaktioner inom en rad olika branscher, där verksamheter av olika slag bedöms vara samhällsviktiga, säkerhetskänsliga, eller som behandlar känsliga personuppgifter. Rådgivare behöver både tidigt kunna bedöma vilka transaktioner som träffas av anmälningsplikt och ha med det i bedömningen av vilka potentiella köpare som ska bjudas in och hur deras bud ska utvärderas utifrån regulatorisk risk.
– Risken för att en transaktion i slutändan inte får genomföras är central i alla affärer och man måste tidigt i processen bedöma den risk och tidspåverkan en FDI-process kan medföra, kommenterar Pontus Röckert.
Idag finns också ett bredare lager av branschspecifika regelverk som hamnar i fokus vid M&A-transaktioner med målbolag eller köpare inom exempelvis fintech och finansiella tjänster. Den snabba utvecklingen av de olika regelverken, inte minst drivet av EU, har gjort det till en nödvändighet att både säkerställa att de M&A-rådgivare man anlitar har den specialistkompetens som krävs och att tidigt ta in rådgivare som kan bedöma hur en tilltänkt transaktion påverkas av gällande eller kommande regelverk.
– När regelverken är så komplexa och utvecklas i en högre takt, ställs högre krav på att du har tillgång till djupgående expertis och är väl inläst inte bara på vad som gäller idag utan också på vilka nya regelverk som är på gång för att kunna ge rätt rådgivning i en transaktion, säger Tobias Frödin Lilja, partner inom finansiell reglering på Cederquist.
Även vid transaktioner som rör exempelvis infrastruktur, energi, livsmedel, medicinteknik och life sciences finns ett behov av specialistkunskap redan från start.
– På Cederquist har vi sedan en lång tid tillbaka identifierat det behovet och fokuserat vår verksamhet på att både ha en ledande transaktionsverksamhet och starka specialistkompetenser inom alla de områden som behövs för att erbjuda en heltäckande rådgivning vid transaktioner i reglerade branscher. Det ger möjligheten erbjuda ett helt annat djup i rådgivningen, säger Pontus Röckert.